fbpx

אחד היתרונות של רכבים חשמליים הוא האפשרות לטעון את הרכב בבית ללא צורך בהגעה לתחנת טעינה. יחד עם זאת, התקנת עמדת טעינה בבית משותף היא תהליך מורכב הדורש התקנה של חשמלאי מוסמך ומיומן וכדאי להכיר את הסוגיות הכרוכות בו.

נכון להיום אין חקיקה שמסדירה את התקנת עמדות הטעינה בבתים משותפים. עד קבלת החוק, הוראות חוק המקרקעין ופסיקת בתי המשפט מסדירים את נושא התקנת עמדות הטעינה בבתים משותפים.

הכלל הוא שכל אחד מבעלי הדירות בבית המשותף רשאי לעשות שימוש ברכוש המשותף, גם בהיעדר החלטה של האסיפה הכללית, ובלבד שמדובר בשימוש רגיל וסביר שאינו מונע מבעל דירה אחרת שימוש דומה ברכוש המשותף.

כדי למנוע בעיות ומחלוקות עם נציגות הבית המשותף במעמד ההתקנה מומלץ להחתים את נציגות הבית המשותף על אישור התקנה עוד בטרם ביצוע ההתקנה. 

אפשרויות חישמול העמדה

קיימות שלוש דרכים לחשמול העמדה בבית משותף:

  • חישמול העמדה מלוח החשמל הפרטי. 
  • חישמול העמדה באמצעות פיצול ממונה החשמל הפרטי. 
  • חישמול העמדה מלוח החשמל הציבורי של הביניין.

התקנה בחניה פרטית מלוח החשמל הביתי/פיצול ממונה חשמל

לאור התנגדויות של נציגי בתים משותפים להתקנת עמדת טעינה הסוגייה הגיעה להכרעה של בתי המשפט.

הפסיקות קבעו שלכל דייר הזכות לעשות שימוש סביר ברכוש המשותף של הביניין והתקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי הוא שימוש סביר ברכוש המשותף, על כן לא נדרשת הסכמת האסיפה הכללית של דיירי הביניין. בכל הנוגע לנציגות הבית המשותף נקבע שהיא יכולה להציב תנאים, אך הם צריכים להיות סבירים.

תמצית תכלית תזכיר החוק שמטפל בהתקנת עמדות טעינה הוא לעודד את השימוש ברכבים חשמליים שמזהמים הרבה פחות ועתיד ירוק.

התיקון המתגבש לחוק המקרקעין אף הוא אינו דורש את הסכמת יתר הדיירים מכיוון שהתקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי הינה בעלת פוטנציאל נמוך לפגיעה בהם.

בערכאות השונות נקבע כי לאור המגמה להקל על בעל דירה המעוניין להתקין עמדת טעינה בחנייה הפרטית די  להציג פוליסת ביטוח לנזקי צד ג’, בגין נזק עתידי, ככל שיגרם נזק שכזה, על ידי עמדת הטעינה.

חשוב לחדד ולהדגיש כי התקנת עמדת טעינה מתבצעת בתנאים מחמירים ביותר שכוללים התקנת שני ניתוקים על כבל החשמל המזין את העמדה ובכל מקרה של תקלה ו/או כשל של עמדת הטעינה הרי שמנגנוני ההגנה ינתקו את החשמל לעמדה מייד עם איתור התקלה, בדיוק כפי שקורה בדירה כשמכשיר חשמלי גורם לתקלה.

התקנה בחניה פרטית וחישמול מהלוח הציבורי

כל האמור לעיל נכון גם לגבי התקנה מלוח החשמל הציבורי.

יחד עם זאת, במקרה בו מעוניינים לחשמל את העמדה מלוח החשמל הציבורי של הביניין נדרשת הסכמה של נציגות הבית המשותף לחישמול העמדה מהלוח הציבורי ונדרש להתקין מונה חשמל בלוח הציבורי על מנת שיהיה ניתן  להתחשבן ולהתקזז מול ועד הבית על השימוש החודשי (Kw) בחשמל הציבורי.

לא ניתן לחייב את נציגות הבית המשותף לאפשר את חישמול העמדה מלוח החשמל הציבורי.

בחירת מיקום העמדה

מיקום התקנת עמדת הטעינה צריך להתחשב בשיקולים טכניים, פונקציונליים ואסתטיים לרבות אורך כבל הטעינה של העמדה ומיקום שקע הטעינה ברכב. חשוב לשמור על בטיחות ולהימנע מהפרעה לדיירים אחרים בשימוש ברכוש המשותף.

סוג עמדת הטעינה

קיימים שני סוגים:

  • עמדות טעינה AC – עמדות ביתיות או ציבוריות שמספקות טעינה בהספק 7-22 קוט”ש.
  • עמדות טעינה DC – עמדות מהירות שמספקות טעינה בהספק 30-350 קוט”ש. מדובר בעמדות יקרות בעיקר לשימוש ציבורי שדורשות תשתיות חשמל “כבדה”.

עלות ההתקנה

עלות התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית משותף מתחילה מ – 2,890 ₪ ויכולה לעלות בהתאם לאורך התשתית הנדרשת, עבודות בינוי נדרשות ומורכבות ההתקנה.

פוליסת ביטוח צד ג’

פוליסת ביטוח לעמדת טעינה אפשר להוסיף לפוליסת הביטוח של הדירה באמצעות כל חברת ביטוח בה מבוטח הלקוח.

 אנו ממליצים על פוליסת הביטוח של חברת הפניקס.

חברת DSG מספקת מגוון עמדות ופתרונות טעינה המותאמים לצרכי הלקוח בבית פרטי, בית משותף או משרד.

נשמח לייעץ, ולסייע בהתקנה של עמדת הטעינה שלכם.

Share

תפריט נגישות